Extrémně silná bouřka s přívalovým deštěm se večer prohnala Libercem a okolím. Poblíž fotbalového stadionu U Nisy zemřel dnes večer při bouřce muž, na kterého spadl strom. Byla s ním žena, která utrpěla středně těžké poranění, řekl krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.  Muž zemřel na místě. „Lékař jen konstatoval smrt,“ řekl. Zraněnou ženu záchranáři převezli na traumacentrum liberecké nemocnice. „Utrpěla středně těžké poranění. Byla při vědomí, s posádkou komunikovala,“ dodal Georgiev.

V obchodním centru Forum se zřítila část stropu ve fastfoodu McDonalds. Podle dostupných informací se nikomu nic nestalo. „V tuto chvíli zjišťujeme, co přesně se stalo a celou situaci analyzujeme. Podle našich informací došlo k prasknutí potrubí dešťové kanalizace. Situací jsme otřeseni, nejdůležitější ale je, že díky duchapřítomnosti přítomného manažera restaurace McDonald´s nedošlo k žádnému zranění. Restaurace bude uzavřena po dobu několika dní, dokud se neuskuteční veškeré potřebné opravy,“ řekla ČTK ředitelka komunikace pro český a slovenský McDonald´s Jitka Pajurková.

V Liberci dnes na náměstí u radnice nebude sklářský trh, který se měl konat v rámci týdenního festivalu skla Crystal Valley Week. Páteční večerní bouře zničila stánky. Na sociálních sítích o tom informovali organizátoři akce. Poškozený je například také areál Curie Vítkov nad Chrastavou u Liberce, kde stejnojmenný spolek nadšenců přes 20 let buduje repliku středověkého velmožského sídla. „Plánujeme mimořádnou opravu, buď v neděli nebo po víkendu (upřesníme) pokud byste měli někdo čas, uvítáme pomoc,“ uvedl dnes spolek na sociálních sítích.

Mimo provoz bude minimálně do úterý liberecký bazén. „Po přívalovém dešti byla zatopená rozvodna elektrické energie pro celý areál. Z tohoto důvodu bude bazén uzavřen minimálně do úterý,“ uvedl provozovatel bazénu na webu. O víkendu se nedostanou lidé ani do Oblastní galerie. „Voda zatekla do technických prostor,“ řekl dnes ČTK zastupující ředitel galerie Vladislav Mareš. Umělecká díla podle něj poškozena nebyla.

Silná bouřka zasáhla i Prahu. „Do 19:30 jsme zasahovali u bezmála čtyřicítky případů, které souvisely s vydatným deštěm a bouřkou. Jednalo se o popadané stromy a zatopené sklepy a komunikace,“ uvedli hasiči. Například v Ječné ulici odstranili strom nad kolejištěm tramvaje, na náměstí Míru zajistili uvolněnou plachtu na kostele a ve Vršovicích asistovali u uvízlého auta v laguně na silnici.

Spadlý strom v Ječné ulici omezil dopravu v okolí náměstí I. P. Pavlova, dotkl se provozu tramvajových linek 6, 10, 16, 22 a 23. Linky byly ve směru ze stanice I. P. Pavlova na Karlovo náměstí odkloněny. Mezi stanicemi Trojská a Nádraží Holešovice byla zaplavená tramvajová trať, linka číslo 17 asi půl hodiny stála.

 V osadě Jarov u Prahy se sesulo kamení na železniční trať a silnici. Kameny dopadly i na osobní auto, kolemjdoucí z něj vyprostili ženu.

Bouřit bude i v sobotu

V sobotu odpoledne se pak silné bouře do většiny Česka vrátí. Výstraha platí v sobotu opět od 12:00 do 23:00 pro celou zemi kromě Ústeckého, Karlovarského a Plzeňského kraje. Meteorologové očekávají až 40 milimetrů srážek a krupobití. Do sobotních 12:00 platí pro část Česka kvůli přívalovým dešťům také výstraha před nárůstem hladin toků na povodňové stupně. 

Konec prázdnin přinese proměnlivé počasí  V neděli bude docházet k ubývání oblačnosti a ustávání srážek. To, že se rychle blíží začátek meteorologického podzimu, připomenou ranní mlhy a v úplném závěru srpna i studená rána – nejnižší ranní teploty budou většinou klesat pod 10 °C. Jinak ale budou dny převážně slunečné a po víkendu se budou přeháňky vyskytovat pouze ojediněle, a to zejména v horských oblastech. Žádný teplotní zlom, jako v posledních letech, se na nás nechystá.

Poslední víkend se ochladí

Poslední srpnový víkend bude počasí u nás pod vlivem vlnící se studené fronty.

V sobotu počasí u nás začne ovlivňovat vlnící se studená fronta od západu, na té bude oblačnosti i srážek více, místy musíme opět počítat i s bouřkami. Ty mohou být ojediněle silné, tj. doprovázené krupobitím a přívalovým deštěm. V sobotu bude oblačno až polojasno, na východě území ráno skoro jasno. Během dne očekáváme přibývání oblačnosti a od severozápadu místy déšť, přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 17 až 13 °C. Denní teploty 25 až 29 °C, na západě kolem 23 °C.

V neděli bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 18 až 14 °C. Denní teploty 22 až 26 °C.

Jak bude první školní den? Sledujte radar Blesku!

Chladná rána

Poslední srpnové dny budou ve znamení malé oblačnosti, přeháňky se budou vyskytovat pouze ojediněle. Po ránu musíme místy počítat s mlhami. Odpolední teploty ale budou zůstávat letní. Od pondělí do středy bude převládat jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Ranní teploty budou klesat ke 12 až 7 °C, odpolední maxima budou vystupovat na 21 až 26 °C.

Jak bude první školní den?

Od prvního září hovoříme o meteorologickém podzimu. V posledních letech přinesl většinou začátek září zlom v počasí – přechod studené fronty a výrazný propad teplot vzduchu. Letos bude na první školní den jasno až polojasno, po ránu ojediněle mlhy. Na horách při přechodně zvětšené oblačnosti se budou vyskytovat přeháňky. Ranní teploty budou klesat na 11 až 7 °C, odpolední vystoupí na 20 až 25 °C.

Video
Video se připravuje ...

Vše, co jste chtěli vědět o bouřkách: Jak ji přežít? Chyby, kterým se vyvarovat a jak bouřky vznikají? Videohub