Řidiči v Olomouckém kraji musí být dnes ráno opatrní, místy je mlha. Námraza hrozí na dálnici D35 mezi Olomoucí a Lipníkem nad Bečvou. Silnice mohou namrzat také v horských oblastech a lesních úsecích na Šumpersku, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR. V kraji je dnes ráno oblačno, místy skoro jasno, většinou vane mírný vítr. Teploty se pohybují od minus tří do tří stupňů Celsia.

Silnice ve Zlínském kraji dnes ráno místy namrzají, někde je mlhavo. Řidiči musí být opatrní i na některých silnicích prvních tříd, náledí se tvoří například v Otrokovicích na mostu na obchvatu města, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

V horských oblastech Vsetínska pak leží na silnicích zbytky uježděného sněhu kryté posypem, někde tato vrstva namrzá.

Většina silnic v Jihomoravském kraji je dnes ráno sjízdná se zvýšenou opatrností. Vyplývá to z webu Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje. Na Hodonínsku, Břeclavsku a Znojemsku komplikuje provoz mlha, v ostatních částech kraje se mlha vyskytuje místy. V kraji se teploty pohybují od minus čtyř do jednoho stupně Celsia. Fouká slabý vítr. Povrch dálnic D1, D2, D52, D46 a D43 je sjízdný bez omezení, ale jízdu řidičům komplikuje mlha.

Zledovatělý sníh ve vyšších polohách

Silnice v Královéhradeckém kraji byly dnes ráno sjízdné se zvýšenou opatrností. Místy se vyskytovaly mrznoucí mlhy. Problémy hrozily zejména v nejvyšších polohách Orlických hor, kde ležel na vedlejších silnicích zledovatělý sníh. Vyplynulo to z ranního hlášení meteorologů a Ředitelství silnic a dálnic. Teploty se dnes ráno v hradeckém kraji pohybovaly od minus čtyř stupňů Celsia do dvou stupňů nad nulou.

Místy namrzající mlha dnes ráno komplikuje dopravu na většině území Jihočeského kraje. Na silnicích ve vyšších polohách, v lesních úsecích na Prachaticku a v jihočeské části Šumavy leží rozbředlý sníh. Podle silničářů je nutná zimní výbava. Ostatní silnice v Jihočeském kraji jsou dnes většinou holé, suché a sjízdné bez omezení.

Lanovka na Sněžku stojí

Kvůli silnému větru stojí horní úsek lanovky na Sněžku. Turisté mohou při cestě na nejvyšší českou horu využít pouze spodní úsek z Pece na Růžovou horu. ČTK to dnes řekl náčelník lanové dráhy Jiří Martinec. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. „Vítr dosahuje v nárazech až 22 metrů za sekundu (79 km/h). Horní úsek kvůli silnému větru stojí už několik dní,“ uvedl Martinec.

Fotogalerie
5 fotografií